zaterdag 7 december 2013

Mijn 28e kerst

De Sint op zijn stoomboot weer naar Spanje, de kerst in aantocht. Alweer een jaar voorbij, wat gaat de tijd toch snel. Dit wordt mijn 28e en Lynn's tweede kerst, en ik hoop dat ze er iets meer van meekrijgt dan vorig jaar. Met ruim drie maanden is het lastig de kerst te begrijpen. Natuurlijk staan wij op de foto met Lynn bij de kerstboom en kreeg ze haar eerste kerstcadeaus in haar eerste kerstjurk. Maar ze heeft er niets van begrepen, laat staan bewust meegemaakt. Misschien dat ze er dit jaar meer mee bezig is. Ik zal er natuurlijk alles aan doen om haar net zo kerstgek te krijgen als ik zelf ben.

Om te beginnen staat al weken de radio op Sky Radio Christmas Station. Heerlijk al die kerstliedjes. Ik ben er al jaren dol op. Ja, het zijn altijd dezelfde nummers en nee de vernieuwde versies van oude nummers zijn het niet. Maar ik het maakt mij vrolijk. Ik heb uiteraard een aantal favorieten. 'All I want for Chrismas is you' van Mariah Carey blijft genieten. De mooiste twee vind ik 'Someday at Christmas' van Stevie Wonder en 'Do they know it's Christmas' door Band Aid. De leukste lied, en tevens per vandaag mijn ringtone, 'Feliz Navidad' van José Feliciano. Het ultieme kerstnummer wat mij betreft. Ik mompel al jaren de tekst mee, niet wetende wat ik nu eigenlijk zing, maar het klinkt zo gezellig.

Lynn danst vrolijk mee op de kerstmuziek. Ze klapt leuk mee als ze hoort dat er in nummers geklapt wordt. Maar ik ben wel enorm benieuwd naar haar reactie op de kerstboom. Ik vrees daarbij ook voor de boom. Als Lynn denkt dat ze eraan kan trekken ofwel erin kan klimmen dan vrees ik het ergste voor het leven van de boom. Maar goed, in het ergste geval gaat de boom om en gaan er ballen stuk. Dat is dan maar zo, er zijn ergere dingen op de wereld. Misschien is een omliggende boom juist wel de trend dit jaar. Ik ben benieuwd of ik, mocht het gaan gebeuren, ook zo kalm en nuchter kan reageren als ik nu schrijf. We zullen zien.

Mijn zusje en ik in 1993 voor de boom. 
Sinds wij katten hebben hanteren wij een beleid van plastic ballen in de twee onderste rijen van de boom. Zo'n boom is natuurlijk enorm aantrekkelijk voor katten. Alles wat erin hangt kan je eruit tikken, dus de plastic ballen werken daarbij prima. Lynn kan dus op grijphoogte haar gang gaan zonder enorme schade aan te richten. De bovenste rijen hebben pas glazen ballen. Tussendoor heb ik allerlei hangers in de boom. Gebreide popjes, vogels, kerstmannen, sneeuwpoppen, hartjes en cupcakes. Een rommelboom in kleuren rood en zilver. Natuurlijk een flinke draad lichten en een knappe piek. Vanuit huis ben ik gewend er pepermunt-wandelstokjes in te hangen. Die ik natuurlijk de hele maand uit de boom pluk. Met een beetje mazzel hangen er met kerst nog een paar.

Naast de boom ben ik ook verknocht aan dorpjes en huisjes. Mijn lief wordt hier altijd een tikkeltje hysterisch van, maar omdat het maar om 3 weken gaat, tolereert hij het. Ik had een dorpje met lichtjes, maar de katten knaagden het draadje door helaas. Maar zonder lichtjes is het ook leuk. Ik zet er gewoon waxinelichtjes tussen en dan is er ook licht. Ik moet mij altijd inhouden niet nog zo'n heel dorp aan te schaffen. Hebberig word ik van al die lichtjes en kerstspulletjes.

In de categorie overige versieringen heb ik nog een aantal leuke items. Een kerstman, die altijd op de schouw staat. Hij oogt een beetje ouderwets, wat ik dan weer gezellig vind. Mijn absolute favorieten zijn de kersthond en kerstolifant. Als je bij beiden in een poot knijpt gaan ze bewegen en komt er muziek uit. De katten schrikken zich altijd wild als je ze aanzet. Ze gaan eraan snuffelen maar lijken er altijd een beetje nerveus van te worden. Ik denk dat Lynn deze twee absoluut vaak gaat aanzetten. Ik heb ook nog een mooie kerstengel en kerstmantochtstopper. Een kerststal staat ook ieder jaar onder de boom, kijken of Lynn hem heel laat.

Al met al een gezellige kerstsfeer, maar geen knipperende hysterische bedoening. Ik ben een zomermens, maar de kersttijd wint het van alles. Ik kan niet wachten tot ik die boom straks lekker kan optuigen. Bij de gedachte alleen al word ik blij. Ik wil wel een echte boom, die geur en naalden, het hoort erbij. Dat ik hem begin januari vloekend het balkon af gooi en weken erna nog naalden tegenkom, dat neem ik voor lief. Lynn's tweede en mijn 28e kerst zal weer een mooie en gezellige boom hebben. Een ieder heeft zo zijn hobby's, mijn hobby is kerst.

Geen opmerkingen: