zondag 15 december 2013

The Undateables

The Undateables, ik vond de naam in eerste instantie wat negatief overkomen. Niemand die met deze mensen wil daten. Maar in tegenstelling tot de naam wordt er volop gedate. Het is een prachtig programma over mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking die op zoek zijn naar liefde. We hebben inmiddels ook de Nederlandse variant op BNN. Maar deze serie werd gebaseerd op de Engelse versie. En ik ben er weg van. Van de Engelse Sam die op zoek is naar een leuke vriendin.

Los van het feit dat deze Sam een hele leuke en gezellige jongen is van 27 jaar heeft hij ook het syndroom van Down. Een beperking die bij velen bekend is, maar doorgaans niet hoe dit zich uit in het dagelijks leven. Het is vaak ook onduidelijk wat mensen met een beperking nu daadwerkelijk wel of niet kunnen en waar ze al dan niet behoefte aan hebben. Sam heeft behoefte aan een vriendin, aan liefde. Hij tekent zijn perfecte vriendin en hij heeft een duidelijk beeld van wat hij zoekt in een relatie. Het blijkt echter lastig te zijn voor Sam om een leuke vriendin tegen te komen zonder dat hij hier hulp bij krijgt.

En daar komt het team van Undateables om de hoek kijken. Ze komen eerst een gesprek voeren met Sam om hem beter te leren kennen. Dit zodat ze een goed beeld hebben van wie hij is en wat hij zoekt in een vrouw zodat ze een goede match kunnen zoeken voor Sam. Sam heeft een broer en zus en woont bij zijn vader. Zijn moeder overleed 3 jaar geleden. Sam is dol op muziek maken en leert van zijn vader de foefjes die horen bij saxofoon spelen en optreden. Sam is ook bekend van televisie. Hij vertelt aan het team quasinonchalant dat hij een rol had in Eastenders. Ze hebben te maken met een ware acteur.

Na het gesprek gaat het team op zoek naar een goede match voor Sam. In de tussentijd wordt in beeld gebracht hoe Sam zijn leven eruit ziet. Hij praat over de liefde met zijn vrienden die hij wekelijks ziet. Ze concluderen dat vrouwen behoorlijk wat geld kunnen kosten en je er seks mee kunt hebben. Sam verstaat onder liefde dat hij zich bekommert om zijn vriendin en haar glimlachen en romantiek geeft. Het beste advies van één van zijn vrienden is dat hij zijn toekomstige vriendin geen controle over de afstandsbediening moet geven. Als hij dat zou doen, dan zou zijn vriendin hem beheersen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Sam vraagt zijn vader om advies en tips vlak voor zijn eerste blind date en zoals een echte gentleman koopt hij een roos. De date vindt plaats in een dierentuin, wat mij betreft een ideale plek. Als je nergens over weet te praten heb je altijd nog de dieren waar je naar kunt kijken. Jolene, zijn date, is een vrolijke meid die continue lacht om de grappen die Sam maakt. Hij vergat alleen geld mee te nemen dus liet hij zich trakteren op warme chocolademelk. Maar dat is tegenwoordig toch geen probleem meer zou je zeggen. Onervaren Sam vergeet na deze te gekke date Jolene te vragen voor een volgende afspraak. Maar belt haar een dag later op, stoer als hij is.

De onzekerheid slaat echter toe als hij begint te twijfelen aan haar gevoelens. Vrienden of een relatie, dat is toch iets heel anders. Als zijn vader adviseert hem te vragen waar ze zou willen dineren stuurt Sam een sms met de tekst 'wil wat je eten?'. Zo simpel maar precies waar het om draait. Op de volgende date heeft Sam maar één doel, aan Jolene vragen of zij zijn vriendin wil zijn.  Als hij de moed bij elkaar heeft geraapt zegt zij 'ja'. Handen vasthouden voelt geweldig voor Sam en verliefd zijn alsof zijn hart soms overslaat. Ze zijn gek op elkaar en lachen veel.

Ik ben zo gigantisch weg van dit filmpje omdat het simpelweg weergeeft waar het om gaat. Liefde in het leven is voor iedereen belangrijk. Ongeacht of je een beperking hebt of niet. En Sam is direct, zegt waar het op staat en schroomt niet zijn toekomstplannen te uiten. Zo wil hij dat zijn vader zijn getuige wordt op zijn bruiloft. Zijn vader wordt daar stil van. Mooi om te zien dat Sam zijn dierbaren dagelijks blijft verrassen en verbazen met zijn wilskracht en persoonlijkheid. Sam heeft mijn hart gestolen.

Geen opmerkingen: