donderdag 30 oktober 2014

Running

Hardlopen, een gegeven waar ik pas aan begon toen de zwangerschapskilo's die ik van Lynn als aandenken overhield niet kwijtraakte. Ik moest iets, dan maar rennen. Zeker niet mijn favoriete bezigheid maar nood breekt wetten. Voor het tijdperk Lynn, toen ik nog rookte, altijd hetzelfde woog en nooit schommelde in gewicht deed ik weinig aan sport. Ik had sporadisch een abonnement in de sportschool waar ik op den duur altijd spijt van kreeg. Ik ging toch niet. Het wel bekende sportschoolontwijkende gedrag.

Maar die rottige overblijfselen van de zwangerschap moesten en zouden eraf. Dus er zat maar één ding op. Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Ik begon met 1,5 kilometer waar ik zeker een week van bij moest komen. Maar ik kon al gauw 4 kilometer rennen. Ik rende eerst rondjes, want als ik absoluut niet meer zou kunnen, dan kon ik altijd nog terug wandelen.Ook ging ik bij een sportclub die in de buitenlucht conditie- en krachttrainen.

Het was eigenlijk verbazingwekkend hoe snel ik een conditie opbouwde en hoe meer ik sportte hoe meer kilometers ik kon lopen. Vorig jaar voor het eerst de 5 kilometer Letterenloop. Daarna 10 kilometer Heemstedeloop en 10 kilometer Zorgspecialistloop. Die lange afstanden deden mij echter wel de das om. Bij de 1e kilometer begon ik al af te tellen en zag er de lol niet meer van in. Ik besloot alleen nog 5 kilometers te gaan rennen. Maar niet voordat ik in september het absolute hoogtepunt van 12 kilometer Mudmasters zou doen.

Maar ik ga harder dan dat ik op de bank blijf zitten :)

Tijdens de Mudmasters was ik al 8 weken zwanger, maar dat mocht de pret niet drukken. Het ging mij redelijk makkelijk af en ik vond het echt een super leuke ervaring. Vooral die obstakels waren te gek. Wat mij betreft volgend jaar weer. Niet in maart met 7 maanden buik, maar in september als de baby er al een paar maanden is. Afgelopen week liep ik 5 kilometer Heemstedeloop. Normaal gesproken appeltje eitje, maar deze keer niet.

Ik had sowieso twee weken niet gelopen waardoor ik toch zeker op karakter in plaats van conditie die 5 kilometer heb gerend. En achteraf bleek in een niet eens zo beroerde tijd. Ik merkte wel dat mijn conditie flink achteruit was gegaan in die twee weken dat ik niet gelopen had. Kortom, ik zal toch die deur uit moeten om zelf mijn rondjes te rennen.

De doelen zijn kleiner voor de komende periode en weer meer gericht op de lange termijn, maar in december heb ik nog één loop staan. De Zandvoort Loopt voor 3FM Serious Request. 5 km van Overveen naar de Grote Markt in Haarlem voor het goede doel. Ik weet niet of ik dan weer mijn huidige tempo aan kan houden, maar ook als ik minder snel ga lijkt het mij te gek om te finishen op de Grote Markt.

Het goede doel is dit jaar aandacht genereren voor vrouwen en meisje die tijdens oorlogen en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld. Daar ren ik graag 5 kilometer voor. Misschien in slakkentempo, maar het gaat om het idee. Volgend jaar zal mijn doel weer anders zijn, maar voor nu vind ik het vooral fijn om lekker te blijven bewegen en om iets voor een ander te kunnen betekenen. Hoe klein ook het gebaar.

Geen opmerkingen: